__________/\___\o/_________

Los

Terminator er en los, på 38 kilo nu i en alder af 8 år.

Losserne er mest udbredt i kolde og kølige områder, i det nordlige Europa, Asien og Amerika. Men der findes også mindre arter med en meget lys og tynd pels, der jager i Mexico, Sydcalifornien og på de amerikanske stepper. Farven på den nordiske los med den bløde, tætte, lange pels og små hårduske ved ørerne går fra lys brun til mørk grå. Dens skind har tit mørke pletter. Som ægte rovkat jager lossen alt det vildt, den kan overmande, også store og små fugle. I det nordlige Amerika er den foretrukne føde harer og frem for alt sneharer.

Rovdyr, der kun lever af jagt, har brug for megen plads for hele tiden at kunne finde bytte nok. Derfor kan der ikke være mange losser på ét sted, og de er kun udbredt i mennesketomme skove. De klatrer godt og hurtigt og lever mest i træer, hvorfra de springer ned på deres offer.

Lossens unger lærer at fange byttet

Endnu i middelalderen fandtes disse pragtfulde dyr i alle større skove i Europa, men den smukke , tætte, bløde pels og den fejlagtige opfattelse, at lossen nedlagde for mange unge rådyr og hjorte, fik jægerne til at efterstræbe den. Af denne grund kunne den næppe nok overleve til vore dage. Men nu ved vi, at lossen sørgede for den biologiske balance i vores oprindelige skove, og der er gjort forsøg på at rede den. Lossen kan bl.a. ses i den tyske nationalpark i Bayern, hvor den lever i sine narturlige omgivelser sammen med bisonoksen, odderen, bæveren og andre dyr, som trues af udryddelse.

Som regel lever disse store kattedyr alene og kun i paringstiden tåler en hunlos en han inden for sit revir. Moderen er meget forsigtig og føder gerne sine unger i en klippehule eller i et utilgængeligt krat. Som alle kattemødre tager den sig omsorgsfuldt af ungerne, giver dem die og flytter dem ved den mindste fara til et andet skjulested. Lossen plejer at sove om dagen og bliver først aktiv ved solnedgangstid. Når de små kan se og begynder på deres løsslupne slagsmål, bringer moderen bytte med hjem, som ungerne forsøger at nærme sig og slå ned på. Senere følger de med moderen på hendes natlige ture og forbereder sig på at stå på egne ben.